Vegansk tranbär- apelsin och valnötskaka

Vegansk alternativ till den traditionella engelska julkakan. Denna vegansk julkaka är ”lättare” än den traditionella, men fortfarande full av julsmak från tranbär, apelsin, valnötter och julkryddor 🎄. Receptet använder camelinafrö som ersättning för ägg. Dessutom används solrosolja och mosade bananer, som ger kakan en fantastisk mjuk och krämig konsistens.
Denna kakan är inte bara god, utan också enkel att laga. Den bakas i brödform, vilket gör att värmen fördelas bättre. Kakan håller sig bra i en lufttät behållare, som också går bra att frysa ner och ätas senare. Receptet är utvecklad av Carol Kearns.

Om du vill göra kakan extra läcker och julig, kan du ersätta apelsinjuicen med apelsinlikör.

8-10 skivor


Ingredienser:
2 tsk camelinafrö
1 mellanstor ekologisk apelsin
100 g torkade, söta tranbär
1 dl solrosolja
150-175 g mogna bananer, dvs ca 2 mellanstora bananer
140 g socker
1 tsk apelsinextrakt
250 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
50 g valnötter, hackade
1 msk gula linfrö

Så här gör du:
Häll i camelinafröna i en skål med 6 msk varmt vatten och låt det stå i 30 minuter. Under tiden, sätt på ugnen på 180 °C. Smöra en brödform med fast, vegetabiliskt fett.

Riv apelsinskalet fint ner i en bunke. Pressa apelsinen och häll i saften* i en liten kastrull, och tillsätt tranbären. Koka upp det och låt puttra i 2-3 minuter och rör hela tiden om, tills tranbären har svällt upp och apelsinsaften har avdunstat. Ställ till sidan och låt svalna.

Tillsätt bananerna till bunken och mosa med en gaffel. Tillsätt socker, de uppblöta camelinafröna, solrosolja och apelsinextrakt, rör om ordentligt. Sikta mjöl och bikarbonat över bananblandningen och vänd i det. Blanda även i tranbär och valnötterna. Om degen är väldigt stel, så rör ner 1 msk vatten.

Använd en sked till att föra över blandningen till den smorda brödformen och släta till ytan. Strö gula linfrön på ytan.

Baka i 50-60 minuter - och kolla med en tandpetare om kakan är färdigbakad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Ta kakan ur formen och sätt den på ett svalningsgaller.

*Du kan ersätta apelsinsaften i receptet med 4 teskedar vegansk apelsinlikör t.ex. Cointreau.