Ditte Gad som har bloggen "Vegansk for alle" har låtit oss använda hennes enkla och härliga recept på vegansk kebabpizza. Kika på hennes blogg, där kan du hitta flera läckra veganska recept och goda tips till en sund vegansk livsstil.
Receptet innehåller Edgy Veggie Pulled Seitan Kebab, som är växtbaserat alternativ till kött framställt på veteprotein. Produkten är baserad på naturliga ingredienser och är helt utan tillsatser. Du kan läsa mer här.
Tips: Du kan göra det hela enklare för dig: köp en färdig pizzadeg/pizzakit som du toppar, och så har du en pizza på 10-15 minuter.
1-4 personer
Ingredienser:
Deg:
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
200 g grovt mjöl
½ msk salt
½ msk socker
2 msk olivolja
ca. 300 g vetemjöl + till knådning
Fylllning:
100 g tomatpuré
2 tsk oregano
1 portion Edgy Veggie Pulled Seitan Kebab (200 g)
Gurkskivor
Tomatskivor
Strimlad sallad (jag använde hjärtsallad)
Dressing:
100 g vegansk yoghurt
½-1 tsk lökpulver
1-2 stor vitlök – pressad
½-1 tsk senap
1 liten handfull persilja - finhackad
Salt & peppar
Så här gör du:
Deg:
Börja med att göra degen. Blanda vatten och jäst samman, när jästen är utblandad, rörs det grova mjölet i. Blanda därefter i salt, socker och olivolja. Rör i det resterande mjölet, och blanda tills degen blir fast - du kan ta lite mer mjöl, om det behövs. Häll lite vetemjöl på bordet och knåda degen. Den ska knådas till den är elastisk och mjuk. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Dressing:
Laga dressingen. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och olika kryddor. Ställ i kylen.
Tomatsås:
Laga ”tomatsåsen”. Rör ihop tomatpuré och oregano med lite vatten tills det blir krämigt och enkelt kan bres ut på degen. Se till att ”tomatsåsen” inte blir för tunn! Ställ till sidan.
När degen har jäst, sätt ugnen på 220 grader (inte varmluft). Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Knåda degen och kavla ut den så att den täcker bakpappret. Lägg degen på bakplåtspappret.
Bre pizzadegen med ”tomatsåsen” och fördela kebab-seitanen ovanpå.
Baka mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter, eller tills degen är spröd.
Gör pizzan. Fördela gurk- och tomatskivor samt den strimlade salladen ovanpå pizzan. Häll dressingen över och börja ät!