Vegansk ingefärskaka

Ett härligt recept på en vegansk julkaka 🎄 - från den brittiska matbloggarduon Sam och Phil från The Cook & Him. Denna läckra ingefärskaka är saftig, lätt och med härliga julkryddor. Kakan är bakad med kikärtsmjöl, så den är också glutenfri.

Ingredienser:

40 g kokosolja
2 msk blandade linfrö
250 g ekologiskt kikärtsmjöl
1 msk mald ingefära
1/2 tsk mald muskot
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
45 g kanderad ingefära
2 mogna bananer - ju brunare, desto bättre!
90 g kokossocker
1,2 dl osötad mandelmjölk
1 tsk äpplecidervinäger
45 g mörk sirap

Topping:
3 msk florsocker
2-3 tsk kallt vatten
45 g kanderad ingefära

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 160° grader varmluft. Smält kokosoljan och sätt den tillsisdan. I en liten skål blandas de blandade linfröna med 0,8 dl kallt vatten - ställ även detta åt sidan.

Häll mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en skål. Skär eventuellt upp den kanderade ingefäran i mindre bitar (om de är för stora) och häll det i samma skål.

Skala bananerna och dela de i stora bitar i en annan skål och mosa de med en gaffel eller stavmixer — banerna ska mosas till puré. Tillsätt kokossocker, mandelmjölk, äppelcidervinäger, sirap, linfröblandningen och den smälta kokosoljan, och vispa detta samman.

Häll blandningen i skålen med de torra ingredienserna och blanda allt samman med en degskrapa till en ny kakdeg.

Häll kakdegen i en 18x23 cm bakform beklädd med bakpapper och baka i 45-50 min. (Baktiden kan variera från ugn till ugn) Kolla med en tandsticka om den är genombakad.

Låt den svalna 10-15 min i formen innan kakan försiktigt lyfts över till ett ugnsgaller.

När kakan har svalnat blandas florsocker med vatten till en flytande glasyr. Om den är för tunn — tillsätt mer florsocker. Pynta kakan med glasyr och strö på kanderad ingefära.

Låt glasyren torka innan kakan skärs upp i 16 bitar.