Rostad squash med heta bönor

Denna härligt värmande rätt är perfekt för vinterkvällar. Den består av squash - eller pumpa om man hellre föredrar det - och Hodmedods röda Haricot Bönor och Carlinärtor. Detta recept är framtaget av Carol Kearns! 

4 portioner


Ingredienser:
1 squash eller pumpa
2 msk rapsolja
1 rödlök, hackad
1 selleri, fint tärnad
1 röd paprika, tärnad
2 vitlöksklyftor
1 tsk söt rökt paprikapulver
½ tsk stark rökt paprikapulver
1½ dl rött vin
400 g krossade tomater
100 g torkade röda haricot bönor, blötlagda och kokade
100 g torkade carlinärtor, blötlagda och kokade
1 näve persilja, hackad
Salt och peppar
1½ dl vatten

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 190 grader.
Tvätta squashen/pumpan och skär den på mitten. Ta bort stjälken och fröna. Skär den i ca 8 bitar. Lägg på en plåt och häll ca 1 msk olja på. Använd dina händer för att oljan alla bitar. Salta och peppra.

Värm resterande oljan i en stor stekpanna och stek löken på hög värme i ca 5 minuter. Lägg till sellerin och paprikan, blanda runt och sen lägg lock på stekpannan, sänk värmen och låt grönsakerna vara i 5 minuter.

Höj värmen igen och lägg i vitlöken samt det rökta paprikapulvret. Rör runt i 1 minut och addera sedan vinet, krossade tomater, bönorna och ärtorna, hackad persilja och salt och peppar. Låt koka upp och sedan sjuda under lock i 20-25 minuter, tillsätt vatten och bönorna är lite torra.

Så fort bönerna och ärtorna börjar sjuda, stoppa squashen i ugnen och rosta i 20-25 munter tills bitarna är mjuka och börjar få lite bruna kanter.

Servera de kryddiga bönrona i stora skålar toppade med bitar av den rostade squashen. Garnera med lite persilja!