Quinaogröt i 2 varianter

Enkel och hälsosam gröt i två läckra smakvarianter, vars bas utgörs av quinoaflingor och chiafrön. Den första smakvarianten är kryddig, som påminner om morotskaka. Den andra varianten är härlig kombination av raw kakao/kakaonibs och apelsin.
Quinoa är naturligt glutenfri, rik på fiber och har ett högt innehåll av protein som säkrar en hög mättnadskänsla. Ät gröten kall direkt från kylskåpet eller värm den i mikrovågsugnen. Quinoagröten kan ätas både som frukost eller som ett hälsosamt mellanmål mitt på dagen.

Ingredienser:

Bas:
1 dl ekologiska quinoaflingor
1 msk chiafrön


#1 ”Morotskaka”

Ingredienser:
1 liten morot (50-70 g)
1 dadel
2 msk valnötter
1/2 tsk kanel
1/8 tsk ingefära
1/8 nejlika
1/8 vanlijpulver
1 tsk sirap eller socker
1,5 dl valfri mjölk

Så här gör du:
Häll alla bas-ingredienser i ett glas med tillhörande skruvlock (funkar också med en matlåda med lock). Riv moroten grovt på ett rivjärn, skär dalen i tärningar och hacka valnötter. Häll därefter i alla resterande ingredienser i glaset och rör runt ordentligt. Ställ gröten för kylning över natten. På morgonen kan gröten ätas direkt från kylskåpet. Toppa eventuellt med hackade valnötter och lite nötsmör.
För en varm gröt tillsätts ca. 3-4 msk mjölk och gröten värms upp i mikron.

#2 Choko Apelsin

Ingredienser:
1 msk ekologiska raw kakaopulver (eller vanlig)
Saften från 1/2 apelsin
1 tsk kakaonibs
1 dl valfri mjölk

Så här gör du:
Häll alla bas-ingredienserna i ett glas med tillhörande skruvlock (funkar också med en matlåda med lock). Skala apelsinen och skär den i mindre bitar. Häll därefter i alla resterande ingredienser i glaset. Rör runt ordentligt. Ställ gröten för kylning över natten. På morgonen kan gröten ätas direkt från kylskåpet. Toppa eventuellt med apelsin och lite nötsmör.
För en varm gröt tillsätts ca. 3-4 msk mjölk och gröten värms upp i mikron.