Pumpa- och bondbönsoppa

När temperaturen sjunker och pumporna börjar dyka upp i butikerna — är det äntligen säsong för goda soppor med pumpa eller squash. Carol Keans har utvecklat detta enkla och härliga receptet på en pumpa- och bondbönssoppa. Soppan har en sammetslen konsistens och höstig färg. Den ugnsbakade pumpan ger dessutom soppan en intensiv smal. Var inte frestad till att tillsätta örter och kryddor — soppan själv är fylld med smak!
Soppan kräver en halv squash/pumpa, så receptet kan med fördel dubblas och eventuellt frysa ner resterna.

4 portioner

Ingredienser:
- Ca 500-600 g Hokkaido pumpa eller butternut squash
- 2 msk rapsolja
- 1 st mellanstor lök, hackad
- 1 liter grönsaksbuljong
- 100 g brutna ekologiska bondbönor
- 25 g riven parmesan
- Salt och peppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 180 °C.
Skölj pumpan/squashen och skär de i halvor. Ta bort kärnorna. Skär de i ca 3 cm stora bitar och lägg de i en skål med 1 msk olja. Vänd runt i bitarna, så att alla är insmorda i oljan och lägg de på en plåt. Baka de i ugnen i ca 20-25 minuter tills de är mjuka och kanterna börjar bli bruna.

Värm sedan den resterande oljan i en stor gryta och stek den hackade löken på hög värme i 5-10 minuter, tills de är mjuka och bruna i kanterna. Tillsätt grönsaksbuljongen och de delade bondbönorna. Låt det koka upp och skruva därefter ner värmen och lägg locket på. Koka i ca 20 minuter.

Tillsätt de ugnsbakade pumpa/squash-bitarna och låt de puttra under lock i ytterligare 10 minuter tills bondbönerna är mjuka.

Låt det svalna lite, och blanda därefter med en blender till en jämn konsistens. Värm på soppan igen och rör ner den rivna osten. Om du vill, kan du tunna ut soppan med lite vatten. Krydda med salt och peppar!

Njut av soppan med ett gott bröd till!