Härligt kryddade falafelbollar. Kombinationen av spröda morötter tillsammans med krämiga quinoaflingor och den nötaktiga smaken av carlinärtorna — gör dessa falafelbollar helt fantastiska. Receptet är utvecklat av Niki från matportalen ”Rebel Recipes".
12 st. (3-4) personer
12 st. (3-4) personer
Ingredienser:
Falafelbollar:
2 morötter, grovhackade
3 schalottenlökar, grovhackade
Handfull färsk koriander
400 g blötlagd och kokade ekologiska carlinärtor eller
2 burker ekologiska carlinärtor
80 g ekologiska quinoaflingor
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk Garam Masala krydda
1 tsk chiliflingor
1/2 tsk havssalt
4 msk rapsolja
Coleslaw:
2 medelstora morätter
1/2 vitkål
3 schalottenlökar
Handfull färsk koriander
Dressing:
2 msk sesamolja
1 msk Tamari sojasås
Så här gör du:
Falafelbollarna:
Morötter och schalottenlökar läggs i en matberedare. Blanda snabbt ett par gånger och tillsätt sedan carlinärtorna, koriandern och kryddorna. Blanda allting tills det är mixat ordentligt. Forma massan till ca 12 små bollar.
Häll olja på en stor stekpanna och stek falafelbollarna på medelvärme i ca 6-7 minuter, och vänd på dem under tiden. Sätt försiktigt falafelbollarna på ett fat.
Coleslaw:
Riv morötterna grot, skär kålen i strimlor, och schalottenlökarna i skivor. Häll grönsakerna i en stor skål och blanda runt.
Dressing:
Häll olja och Tamare sojasås i ett glas med lock. Stäng locket och blanda ingredienserna ordentligt. Häll dressingen över coleslawen och blanda samman.
Servera falafelbollarna med coleslaw och eventuellt pitabröd.