Italienska veggie-köttbullar i kryddig tomatsås

Herliga och proteinrika veggie-köttbullar i kryddig tomatsås.


Ingredienser:

Veggie-köttbullar:
1 paket Edgy Veggie Seitan
1 näve bladpersilja
1 näve basilika
Zest från ½ citron
1 msk dijonsenap
½ dl panko
1 ägg el. motsvarande äggersättning
½ dl brynt scharlottenlök fond
1 dl riven parmesan (är du vegan använd lite misopasta för umami)
Några drag med pepparkvarnen och några nypor salt.

Tomatsås:
I burk cocktailtomater 
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
Ca ½ dl finhackad basilika
Ca ½ dl finhackad bladpersilja
1 dl vitt vin
En nypa socker
2 msk kapris
1 dl blandade urkärnade oliver
1 msk rödvinsvinäger
Saften från den halva citronen du använde skalet på.


Så här gör du:

Veggie-köttbullar:
Släng alla ingredienser i en mixer och mixa smeten slät. Forma till lite större ”köttbullar" och stek på medelhög värme tills de fått fin färg runt om. Lyft ur pannan och lägg åt sidan.

Tomatsås:
Börja med tomatsåsen. Stek lök och vitlök. Häll över vinet. Tillsätt tomaterna, socker, kapris och oliver. Låt koka ihop ett par minuter. Pressa i citronen och smaka av med vinägern. Krydda med chiliflakes, salt och peppar. När såsen har puttrat ytterligare ett par minuter vänder du i ”köttbullarna" och öser med sås. Riv över rikligt med parmesan.
Servera direkt med pasta eller annat valfritt tillbehör.