Gujarati Vaal Dhal - Gjord på brutna bondbönor

Inspirerad av matkulturen från Gujaratregionen i Indien, denna dhal är gjord på brutna bondbönor, ett vanligt substitut för den mer traditionella lokala hyacintbönan.
Brutna bondbönor passar perfekt till Vaal Dahl, men självklart kan också hela bondbönor användas — bara de kokas ordentligt först.

6 portioner


Ingredienser:

Dahl:
400 g Brutna ekologiska bondbönor
4 Vitlöksklyftor, skalade och krossade
4 cm Ingefära, skalad och skuren i små bitar
1 tsk Gurkmeja
4-5 små gröna chillies, 2 fint hackade, 2-3 låt vara hela

Tarka (kryddblandningen):
2 msk olja
2 schalottenlökar, finhackade (eller 1 liten rödlök)
1 msk hel kummin
1 tsk senapsfrö
1 tsk chilliflakes
En näve färsk koriander, hackad till servering

Så här gör du:

Dahl:
Lägg bönorna i en kastrull, täck med kallt vatten och på med locket. Låt koka upp och koka i 10 minuter, sen töm ut vattnet, skölj av och häll på ca 2 liter vatten och låt koka upp igen. När det börjar koka lägg i vitlök, ingefära, gurkmeja, den hackade chillin och lite salt. Sänk värmen och sätt på locket på sniskan. Låt dahlen puttra försiktigt. Rör då och då, så att inget bränns vid i botten. Efter 30-40 minuter ska bönorna ha mjuknat och blivit krämiga. Antingen tillsätter du vatten, eller låter det kokas och reduceras — det beror på hur du vill att konsistensen ska vara (tunn eller tjock). Salta och peppra, om du vill kan du pröva att slänga i en tesked socker för smakhöjning. Blanda i den resterande chilin och låt puttra i 15 minuter till.

Tarka:
Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt schalottenlöken. Rör runt till den är gyllene och börjar bli krispig, men låt inte den inte brännas vid. Lägg i de torkade kryddorna och låt tillagas i några minuter till senapsfröna börjar ”poppa”.

Servera
Blanda i Tarkan och hälften av den hackade koriandern i Dahlen. Garnera med den resterande koriander.

Njut!