Carlinärtor har odlats i England ända sedan medeltiden. Traditionellt används carlinärtan i Lancashire till "Parched Peas" - en enkel rätt som består av kokta carlinärtor och vinäger. Ärtan förtjänar dock mer uppmärksamhet och spridning. Hodmedod's carlinärtor av typen Black Badger har en god kastanjaktig smak och härlig textur - och är perfekt till soppor, hummus, ärtpuré eller som den används här - till en värmande vegetarisk curry.
2-3 portioner
Ingredienser:
100 g torra carlinärtor
2 stora vitlöksklyftor
1 rödlök
400 ml kokosmjölk
4-5 msk grön currypasta
2 stora nävar grönkål
1 färsk chili
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk ingefärapulver
1 bakpotatis
Juice från 1/2 citron
Salt och peppar
Olja
Servera med exempelvis ris, cashewnötter, tomat och färsk koriander
Så här gör du:
Lägg carlinärtorna i blöt över natten. Nästa dag kokas de tills de är möra (ca. 1 timme).
Hacka lök och chili fint. Stek det i en stor gryta med lite olja i ca. 4-5 minuter. Tillsätt krossad vitlök, ingefärapulver och korianderpulver. Därefter hälls kokosmjölken i. Skär potatisen i små tärningar och tillsätt de i grytan. Låt sjuda i ca. 15 minuter.
Tillsätt grönkålen och carlinärtorna i grytan och fortsätt sjuda i 5 minuter till. Tillsätt salt och peppar.
Servera med ris, cashewnötter, tomat och färsk koriander.
Njut av middagen!