Glutenfri ingefärskaka med citronfrosting

Carol Kearns har utvecklat receptet på denna goda glutenfria kaka, som är bakad på bondbönsmjöl och sötpotatis.

Ingredienser:

Kaka:
150 g ekologiskt bondbönsmjöl
3 tsk glutenfritt bakpulver
2 tsk stött ingefära
150 g rörsocker
150 g mjukt smör
2 store ägg
150 g rå sötpotatis, skalad och riven

Citronfrosting:
100 g florsocker, siktat
½ tsk citronextrakt
Saften av 1/2 citron
1 styck kristalliserad ingefära

Så här gör du:

Kaka:
Sätt ugnen till 180 °C.
Smöra en 900 grams brödform ordentligt eller klä den med bakplåtspapper.
Häll socker, smör och ägg i en skål. Sikta bondbönsmjölet, bakpulvret och ingefäran ner i skålen. Blanda samman ingredienserna med en stavmixer i några minuter — och vänd ner den rivna sötpotatisen.
Häll i smeten i formen så den får en slät yta.
Baka kakan i ca. 55 min - kolla så kakan är klar med en tandpetare eller baksticka. Låt kakan kylas i formen i 10 min innan du tar ut den ur formen och låter den kylas ner på ett galler.

Frosting:
När kakan har svalnat - förbereds frostingen. Sikta florsockret ner i en skål, tillsätt citronextrakt, och citronsaft tills det får en mjuk, jämn konsistens .

Bre frostingen över kakan med en spatel, och låt lite av det rinna ner över sidorna. Hacka den krystalliserede ingefäran fint och strössla det på kakan.