Fantastisk god glasstårta med mandelmaräng, choklad och frystorkad frukt. Det blir inte mycket bättre ändå! Perfekt som dessert eller som fika till eftermiddagskaffet.
Ingredienser:
Mandelmarängbotten;
150 g mandlar
2,5 dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 äggvitor
Springform (24 cm i diameter)
Smör och vetemjöl till formen
Glass;
¾ dl socker
4 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl mörk hackad choklad
1 dl valfri frystorkad frukt
1 tsk vaniljsocker
Dekoration;
Färska bär (till exempel blåbär, hallon, jordgubbar)
Så här gör du:
Mandelmarängbotten:
Sätt ugnen på 175C. Smöra springformen och täck insidan med mjöl.
Hacka mandeln fint i en blender eller matberedare. Blanda mandlar, florsocker och bakpulver i en skål. Vispa äggvitorna hårt i en annan skål och vänd ner mandelblandningen. Häll mandelmarängssmeten i springformen och baka av i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna i formen.
Glassen:
Vispa socker och ägg tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden i en annan skål, den skall vara lättvispad.
Vänd ner den frystorkade frukten samt den hackade mörka chokladen i äggsmeten och vänd därefter ner den lättvispade grädden. Häll krämen över den avsvalande marängbotten i springformen, och sätt kakan i frysen i minst 4 timmar.
Till servering:
Tag glasstårtan ur frysen ca 30 minuter före servering. Dekorera den med färska bär eller frukt.