Energy Balls med blåbär och Camelina frö

Idag är det måndag och då behöver vi alla energi. Så igår söndag tänkte jag, varför inte förbereda sig inför veckan och göra energibollar.

Sagt och gjort. Mina bollar blev baserade på dadlar. Men för att göra dem riktigt goda så bestämde jag mig för att smaksätta med frystorkade blåbär och choklad. Vilken smakkombo, suveränt!!!

För att göra dem ännu hälsosammare så tillsatte jag lite av de fantastiska camelina fröna. Varför är då camelina frön så fantastiska? Jo, de innehåller massor av Omega-3. Omega 3-är en fettsyra som kroppen inte själv kan producera, precis som Omega-6. Båda behövs och helst skall man inta ungefär lika mycket av båda. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor, nötter och margarin. Omega-3 i fet fisk. Alltså får de flesta av oss inte tillräckligt med Omega-3 i förhållande till Omega-6.

Vad gör de här fettsyrorna för oss då? Jo, de sänker vår insulinkänslighet, minskar blodtrycket, de motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, ger ökad muskeluppbyggnad och påstås också hjälpa till vid viktminskning.

Ett superfrö helt enkelt.

Nu känns det som att veckan kommer att bli kanon!


Ingredienser:
75 g skållad mandel
55 g urkärnade dadlar
½ dl frystorkade blåbär
35 g cashew nötter malda (jag kör dem i matberedare)
½ tsk vaniljextrakt eller lite mer vaniljsocker om det är det man har hemma
2 msk camelina frön
30 g hackad mörk choklad
2 msk mandelsmör
1 msk agavesirap (eller om man hellre tar någon annan typ av sirap)

Så här gör man:
Mixa mandel, cashewnötter och dadlar i en matberedare tills allt är finhackat och väl blandad. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa i 1-2 minuter tills det bildas en deg. Fukta händerna och rulla till bollar i önskad storlek.