Egyptisk Falafel (eller Ta'amia) - Gjorda på brutna bondbönor

Överraskande enkla att laga från grunden, är denna traditonella Egyptiska rätten, gjorda med brutna bondbönor istället för kikärtor. Olikt många andra, är vårt recept helt fritt från gluten och vegansk — det innehåller alltså inga ägg, inget mjöl eller brödsmulor.

16-24 falafelbollar

Ingredienser:

Falafelbollar:
500 g torkade brutna ekologiska bondbönor, lagda i blöt övernatt (eller ”snabbblötläggning” genom att koka bönorna).
1 rödlök
Stor näve färsk koriander
1 röd chili
Zest/skal från 2 citroner
10 myntablad
3 nypor salt
3 nypor peppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
Olja till stekning

Yoghurtsåsen:
8 myntablad
350 g yoghurt (eller vegansk alternativ)
Salt, gärna havssalt
Peppar

Så här gör du:

Blötlägg bönorna under natten, eller ”snabbblötlägg” genom att koka upp bönorna, och sedan låta de stå i 1 h. Hacka örterna, chilin och löken grovt. Mixa bönorna, kryddorna och citronzesten i en matberedare tills nästan mjuk konsistens — men inte helt till en smet. Rulla bollar till ”pingisboll”-storlekar, och låt kylas i 30 minuter. 

Under tiden, förbered yoghurtsåsen. Hacka myntan fint och blanda i yoghurten, citronjuice, salt och peppar. Låt kylas.

Hetta upp olja i en stekpanna ordentligt, och när plattan är varm nog, lägg försiktigt bollarna i oljan och stek tills de får en gyllenes färg — det tar några minuter. Torka försiktigt med hushållspapper och sprinkla lite salt på.

Servera falafelbollarna med yoghurtsåsen, grönsaker och några pitabröd!