Överraskande enkla att laga från grunden, är denna traditonella Egyptiska rätten, gjorda med brutna bondbönor istället för kikärtor. Olikt många andra, är vårt recept helt fritt från gluten och vegansk — det innehåller alltså inga ägg, inget mjöl eller brödsmulor.
16-24 falafelbollar
16-24 falafelbollar
Ingredienser:
Falafelbollar:
500 g torkade brutna ekologiska bondbönor, lagda i blöt övernatt (eller ”snabbblötläggning” genom att koka bönorna).
1 rödlök
Stor näve färsk koriander
1 röd chili
Zest/skal från 2 citroner
10 myntablad
3 nypor salt
3 nypor peppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
Olja till stekning
Yoghurtsåsen:
8 myntablad
350 g yoghurt (eller vegansk alternativ)
Salt, gärna havssalt
Peppar
Så här gör du:
Blötlägg bönorna under natten, eller ”snabbblötlägg” genom att koka upp bönorna, och sedan låta de stå i 1 h. Hacka örterna, chilin och löken grovt. Mixa bönorna, kryddorna och citronzesten i en matberedare tills nästan mjuk konsistens — men inte helt till en smet. Rulla bollar till ”pingisboll”-storlekar, och låt kylas i 30 minuter.
Under tiden, förbered yoghurtsåsen. Hacka myntan fint och blanda i yoghurten, citronjuice, salt och peppar. Låt kylas.
Hetta upp olja i en stekpanna ordentligt, och när plattan är varm nog, lägg försiktigt bollarna i oljan och stek tills de får en gyllenes färg — det tar några minuter. Torka försiktigt med hushållspapper och sprinkla lite salt på.
Servera falafelbollarna med yoghurtsåsen, grönsaker och några pitabröd!