Bröd med bondbönsmjöl

Detta fantastiska brödrecept är utvecklat av Carol Keans. Brödet innehåller Fava Bean Flour eller, Bondbönsmjöl som det heter på svenska. Bondbönsmjöl är ett utmärkt alternativ till vanligt mjöl, och tillsammans med fröer höjer det brödets näringsvärden. Brödet passar perfekt till sallader, bufféer, en härlig sommarfrukost eller en värmande soppa.

Receptet innehåller torrjäst (quick yeast), som gör det superenkelt att baka och kräver endast en jäsning. Du kan såklart också använda färsk jäst. Det kräver bara att du löser upp jästen i vatten när du ska sätta degen - och låter degen jäsa en extra gång innan du för över den till formen.

1 bröd

Ingredienser:
120 g ekologiskt bondbönsmjöl
240 g fullkornsvetemjöl
240 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1½ tsk (eller 7 g påse) torrjäst eller 17,5 g färsk jäst
2 x 50 g av två olika fröer: exempelvis Camelinafrö och chiafrö eller solroskärnor och pumpafrön
Extra frö till garnering
2 msk rapsolja
4 dl fingervarmt vatten (37 °C)
Lite smör eller mjölkfritt alternativ

Så här gör du:
Börja med att rosta bondbönsmjölet genom att sprida ut det på en liten plåt och värma upp det till 180 °C i 10-15 minuter. Häll sedan det rostade bondbönsmjölet i en stor skål och låt det kylas ner.

Smöra en ca 900 g stor brödform.

Blanda mjöl, salt, socker, torrjäst och frö/kränor med det rostade bondbönsmjölet. Gör ett hål i mitten - och tillsätt där oljan och vatten nog till att binda ihop ingredienserna. Rør dejen med en träslev tills du får en til du får en mjuk deg. När degen nästan är färdigblandad kan du börja använda händerna till att samla degen till en klump.

Häll ut degen på en mjölad yta och knåda degen tills den är helt jämn. Forma sedan degen till en rektangel, vik den på mitten och kläm ihop de korta ändarna. Häll några frön/kärnor på vad som kommer vara brödets topp, och rulla sedan runt egen så att fröna blir överst och den vikta delen blir botten — placera degen i en smörjd brödform.
Täck med en fuktig, rent handduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek i ca 45-90 min (beror på temperaturen i rummet). När degen börjar bli klar, värm ugnen till 220 °C.

Baka brödet i mitten av ugnen i ca. 35-40 minuter.

Ta loss brödet från formen och låt det kylas ner på ett galler. Det ska låta ihåligt när du trummar på brödet med fingrarna. Om det behövs bakas ytterligare, kan det sättas tillbaka i ugnen utan form i 5 minuter — lägg det då på sidan i ugnen.