Baka ett supergott grytbröd med extra protein från gult ärtmjöl. Brödet kräver lite tid, men är helt klart värt det! Du får ett härligt saftigt bröd som passar perfekt till sommarens bufféer eller picknicks.
OBS: De många knådningar och jäsningar främjar brödets struktur, samtidigt som den höga vattenhalten bevaras i brödet.
Ingredienser:
500 g vetemjöl
125 g gult ärtmjöl
4½ dl vatten
10 g salt
2 g torrjäst
25 g soltorkade tomater
1 msk timjan
Så här gör du:
Häll mjölen i en stor skål. Tillsätt vattnet och rör runt ordentligt. Låt stå i ca 10 minuter innan du tillsätter salt och torrjästen.
Med blöta händer, knåda degen så att salt och jäst blir fördelad i degen. Tillsätt nu soltorkade tomater och timjan och knåda ihop ordentligt med blöta händer. Täck skålen med en handduk och låt den stå i ca. 30 minuter.
Knåga degen med fuktiga händer. Täck skålen igen och låt stå i ytterligare 30 minuter.
Knåda degen ännu en gång med fuktiga händer. Täck skålen och gör låt stå 30 minuter till.
Ställ nu in skålen med lock i kylskåpet över natten.
Ta ut degen ur skålen med fuktiga händer och placera den på en yta täckt med lite mjöl. Knåda degen ordentligt. Lägg degen i en skål, strödd med lite mjöl och låt den stå i 30-35 minuter.
Sätt ugnen på 200°C under tiden.
Sätt i en ca 4 liters gjutjärnsgryta med lock i ugnen (detta är grytan som du bakar brödet i).
Ta ut degen på ytan igen och rulla den till en degboll. Ta ur grytan ur ugnen, strö lite mjöl i den och lägg i degen. Sätt på locket.
Baka med locket på i ca. 30 minter.
Ta av locket och baka ytterligare 20 minuter.
Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna.
Förvara brödet insvept med en kökshandduk.