Svenska pannbiffar med Edgy veggie siestan

Vi har låtit oss inspireras av Leif Mannerströms fina recept på Pannbiff med lök. Men såklart bytt ut köttet mot seitan.

 

Ingredienser; 

 

400 g Seitan block

gula lökar

3 potatisar, kokta

0,5 dl grädde

1 ägg

1 dl ströbröd

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk japansk soja

salt

peppar

2 gula lökar (stora)

smör, till stekning

strösocker (en nypa)

potatis, stekt (eller kokt)

pressgurka

 

Så här gör du;

 

1. Mixa seitan blocket i en matberedare.

2. Skala de medelstora lökarna. 

3. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör.

4. Mosa potatisarna med en gaffel.

5. Blanda grädden, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen och ströbrödet.

    Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

6. Blanda smeten med seitanfärsen, kalvfond och soja.

7. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.

8. Provstek en bit för att smaka av kryddningen. Ställ smeten åt sidan en stund.

 

 

9. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor.

    Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.

 

10. Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4–5 minuter på varje sida. I början är de ganska lösa men det bättrar sig.

      Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.