Vad är nakenkorn och vad kan det användas till?

Nakenkorn är en typ av korn där skalet, som omger kärnan, lätt faller av i jämförelse till det traditionella kornet, där skalet sitter fast hårt och kräver viss bearbetning för att få bort. Under bearbetningen försvinner många av kornets hälsosamma egenskaper. Det är alltså inte fallet för nakenkorn som i princip kan kokas och ätas direkt från marken och är därför mycket mer näringsrik.

Nakenkorn är faktiskt en gammal gröda som var viktig under brons- och järnåldern. Den blev efterhand bortglömd och förträngd, speciellt när vete och nya typer av korn med hårt skal, som var mer motståndskraftiga för svampsjukdomar, upptäcktes. Nu har det äntligen blivit dags för en välkommen comeback för den näringsrika och välsmakande nakenkorn. 

Nakenkorn hälsosamma egenskaper
Nakenkorn är en bra källa för komplexa kolhydrater — speciellt betaglukaner — som är ett lösligt kostfiber med kolesterolsänkande effekt. En annan god egenskap hos korn är att stärkelsen bryts ner långsamt i kroppen, och därav fördelas sockret jämnt ut i blodet — det vill säga att det inte sker snabba höjningar i blodsockret.

Nakenkorn— idéer för användning
De fiberrika nakenkornflingor används på samma sätt som vanliga kornflingor i bakning, i müsli och granola, gröt m.m. Våra ekologiska nakenkornflingor, som vi hämtat i England har en härlig nötaktig smak. Du kan hitta våra recept med nakenkornflingor här.

Testa denna recept på energibarer med nakenkorn och quinoa.