Bahn Mi baguette

Bahn MI (Vietnamesiska Baguetter)

 

Bröden;

 

10 g torrjäst

1 1/4 dl + 2 1/2 dl vatten fingervarmt

8 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt

1 msk socker

 

Fyllning;

 

400 g Edgy Veggie seitan block

Picklade morötter el lök el vad ni gillar

Salladsblad

Koriander 

Mynta

 

Såser;

 

Mayo

 

1 dl majonnäs

1 msk sesamolja

1 msk soja

Saften ifrån 1/2 lime plus det rivna skalet

 

Chilisås

 

1 msk guachanchili

1 msk vit sirap

Saften av 1 lime

1 msk soja

1 msk sesamolja

1 msk neutral olja

1/2 dl vatten

 

Så här gör du;

 

Börja med att skära seitanblocket i tunna skivor, och marinera i en god marinad. Vi använde denna gång Santa Marias Barbecuemarinad för kyckling. Man behöver inte marinera så länge, dietan är jättebra och snabb på att ta upp smak.

 

Börja med bröden. Lös upp jästen med 1 1/4 dl ljummet vatten. Låt stå i 2-3 min.

Medan jästen löses upp, blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. 

När jästen är upplöst, blanda den med resterande vatten. Häll i den torra blandningen och bearbeta i maskin eller för hand. 

När du fått en deg som håller ihop och känns elastisk. Låt den vila i 1 timme.

Efter 1 timme, bearbeta den igen och låt jäsa ytterligare 1 timme.

Efter denna timme gör om ytterligare en gång, blanda och låt jäsa i 1 timme. Degen har nu sammanlagt jäst i 3 timmar.

Ta upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora delar. Tryck ut dem lite försiktigt, vik sedan först övre halvan mot mitten och sedan undre halvan, du rullar den sedan till en baguette. Gör samma sak med alla fyra degbitarna.

Låt jäsa igen under handduk ca 30 min, gärna i baguette plåt med skarven nedåt. Det är inte nödvändigt med baguette plåt. Vi hade inte det, vi stöttade upp med mjölad handduk istället. Det går bra helt utan också, risken är bara att de flyter ut lite mer än vad man önskar.

Värm ugnen till 230C.

När baguetterna har jäst färdigt, skåra dem med vass kniv, tre eller fyra skåror per baguette.

Baka av i ca 20 minuter.

För bäst resultat, spraya med vatten under början av bakningen. Först efter 3 min och sedan efter ytterligare 3 min.

 

Under tiden baguetterna bakas kan man göra såserna. Självklart kan man välja färdiga såser, om man vill spara tid. men våra är jättegoda:)

 

Det är enkelt att göra såserna. Bara blanda samman alla ingredienserna.

 

Stek sedan seitanbitarna.

 

Nu är det bara att lägga samman din Bahn Mi baguette. Börja med majonnässåsen, fyll på med seitanbitarna. Vi använde picklade morot i vår baguette(1,2,3 picklad), samt sallad, koriander och mynta. Men man tar helt enkelt vad man gillar.